Rubrix Logo
elementor expert aan het werk

Elementor expert

Zoek je een Elementor expert? Rubrix biedt al 5 jaar Elementor expertise voor snelle, professionele en geoptimaliseerde websites.
Klanten beoordelen ons met een 4,9 / 5
7 minuten
Nico Weerheim
9 juli 2024
Inhoud

Wat is Elementor?

Elementor is een populaire tool voor het maken van websites binnen WordPress. Met deze visuele paginabouwer kun je eenvoudig pagina’s ontwerpen door elementen te slepen en neer te zetten. Je hebt hiervoor geen technische kennis nodig. Je kunt bijvoorbeeld tekst, afbeeldingen en video’s toevoegen en direct zien hoe je website eruit komt te zien. Elementor biedt veel sjablonen en mogelijkheden, waardoor het geschikt is voor zowel beginners als gevorderden.

Hoelang bestaat Elementor al?

Elementor werd gelanceerd in juni 2016 door de softwareontwikkelaars Yoni Luksenberg en Ariel Klikstein. Hun doel was om een gebruiksvriendelijke en krachtige paginabouwer te creëren voor WordPress-gebruikers. Ze wilden dat gebruikers zonder codeervaardigheden mooie en functionele websites konden bouwen.

Sinds de lancering heeft Elementor snel aan populariteit gewonnen vanwege zijn intuïtieve drag-and-drop interface en uitgebreide aanpassingsmogelijkheden. Binnen een jaar na de lancering had Elementor al meer dan een miljoen actieve installaties. De voortdurende updates en verbeteringen hebben ervoor gezorgd dat Elementor een van de meest gebruikte paginabouwers voor WordPress is geworden.

Introductie van de Pro-versie

In 2018 introduceerde Elementor de Pro-versie. Deze versie biedt extra functies en widgets, zoals formulieren, sliders, en WooCommerce-integratie. De Pro-versie heeft bijgedragen aan de groei van de community. Professionals kregen extra tools om geavanceerde websites te maken.

Vandaag de dag blijft Elementor evolueren en biedt het een breed scala aan functionaliteiten. Deze omvatten een themabouwer, pop-upbouwer en een steeds groter wordende bibliotheek van sjablonen en blokken. Het heeft een sterke gemeenschap van gebruikers en ontwikkelaars die bijdragen aan het succes en de voortdurende ontwikkeling van de tool.

Voordelen van Elementor

 1. Gebruiksvriendelijkheid: Elementor heeft een intuïtieve drag-and-drop interface. Het is gemakkelijk voor iedereen, zelfs zonder technische kennis, om professionele websites te bouwen en aan te passen.
 2. Flexibiliteit: Met Elementor kun je elk aspect van je website aanpassen. Dit geldt voor kopteksten, voetnoten, afzonderlijke pagina’s en posts. Er zijn geen beperkingen zoals bij vaste thema’s.
 3. Kostenbesparing: Hoewel Elementor een Pro-versie heeft, is de gratis versie al zeer krachtig. Dit kan in veel gevallen de kosten van een betaald thema of het inhuren van een ontwikkelaar besparen.
 4. Snelle aanpassingen: Met Elementor kun je snel wijzigingen aanbrengen en direct het resultaat zien. Dit bespaart tijd en maakt het proces van het updaten en onderhouden van je website eenvoudiger.
 5. Ruime keuze aan widgets en sjablonen: Elementor biedt een breed scala aan widgets en sjablonen. Hierdoor kun je eenvoudig complexe functies toevoegen en professionele layouts creëren zonder extra plugins of code.
 6. Responsief ontwerp: Met Elementor kun je gemakkelijk responsieve ontwerpen maken. Je website ziet er op alle apparaten goed uit. Je kunt specifieke aanpassingen maken voor desktops, tablets en mobiele telefoons.
 7. Themabouwer: Elementor Pro biedt een themabouwer waarmee je je eigen headers, footers, archiefpagina’s en meer kunt ontwerpen. Dit is normaal gesproken alleen mogelijk met custom thema’s.
 8. Integraties: Elementor integreert goed met veel populaire WordPress-plugins en tools, zoals WooCommerce voor e-commerce. Dit maakt het een veelzijdige keuze voor verschillende soorten websites.
 9. Actieve community en support: Elementor heeft een grote en actieve gebruikersgemeenschap. Er is uitgebreide documentatie en klantenondersteuning, wat helpt bij het oplossen van problemen en het leren van nieuwe technieken.

Nadelen van Elementor

 1. Prestaties en laadtijden: Websites die met Elementor zijn gebouwd, kunnen soms trager laden. Dit gebeurt vooral als er veel widgets en effecten worden gebruikt. Extra scripts en stijlen die door Elementor worden geladen, kunnen de prestaties van de website beïnvloeden.
 2. Leercurve: Hoewel Elementor gebruiksvriendelijk is, kan het voor absolute beginners nog steeds een leercurve hebben. Het kan even duren voordat men alle functies en mogelijkheden onder de knie heeft.
 3. Compatibiliteitsproblemen: Soms kunnen er compatibiliteitsproblemen optreden met andere plugins of thema’s. Dit kan leiden tot foutmeldingen of conflicten.
 4. Kosten van Pro-versie: Voor geavanceerde functies en widgets is de Pro-versie nodig. Dit brengt extra kosten met zich mee.
 5. Beperkingen van de gratis versie: De gratis versie van Elementor heeft beperktere functionaliteit. Het biedt minder widgets en sjablonen dan de Pro-versie.

Veelvoorkomende beginnersfouten

 1. Overmatig gebruik van widgets en effecten: Beginners hebben de neiging om te veel widgets, animaties en effecten toe te voegen. Dit kan de laadtijd van de website vertragen en de gebruikerservaring verslechteren.
 2. Onvoldoende aandacht voor responsief ontwerp: Veel beginners vergeten hun ontwerpen te testen op verschillende apparaten en schermformaten. Dit kan resulteren in een slechte gebruikerservaring op mobiele apparaten.
 3. Verwaarlozing van SEO-praktijken: Het niet optimaliseren van afbeeldingen, het vergeten van alt-teksten en het niet gebruiken van kopteksten (H1, H2, H3) op de juiste manier kan de SEO van de website negatief beïnvloeden.
 4. Te veel externe plugins gebruiken: Het toevoegen van te veel extra plugins naast Elementor kan leiden tot compatibiliteitsproblemen en trage laadtijden.
 5. Geen gebruik maken van globale instellingen: Beginners kunnen vergeten om globale instellingen voor kleuren, lettertypen en lay-outs te gebruiken. Dit leidt tot inconsistentie in het ontwerp van de website.
 6. Gebrek aan back-ups: Het niet regelmatig maken van back-ups van de website kan riskant zijn. Bij problemen of fouten kan dit leiden tot gegevensverlies en extra werk.
 7. Geen optimalisatie voor snelheid: Het negeren van best practices voor snelheid, zoals caching, beeldoptimalisatie en het minimaliseren van CSS/JS, kan resulteren in een trage website.
 8. Niet voldoende testen: Beginners testen hun website mogelijk niet grondig genoeg voordat ze deze live zetten. Dit kan leiden tot fouten en een slechte gebruikerservaring.

Waarom een Elementor-expert inschakelen

 1. Minimaal gebruik van containers door gebruik van CSS Flexbox, Grid en custom CSS: Een Elementor-expert maakt efficiënt gebruik van CSS Flexbox en Grid voor het ontwerpen van lay-outs. Dit minimaliseert het aantal containers en verbetert de laadtijd van de website. Custom CSS wordt ingezet voor specifieke styling, wat zorgt voor een slanke en geoptimaliseerde code.
 2. Consistentie in styling door globale instellingen te gebruiken: Experts zorgen voor een consistente uitstraling van de website door gebruik te maken van globale instellingen voor kleuren, lettertypen en andere stijlopties. Dit zorgt voor een uniform ontwerp en bespaart tijd bij het aanpassen van de stijl van meerdere pagina’s.
 3. Correcte hiërarchie van H1 tot H6: Een expert zorgt ervoor dat de kopteksten (H1 tot H6) correct worden gebruikt en hiërarchisch zijn ingedeeld. Dit draagt niet alleen bij aan een betere leesbaarheid, maar ook aan de zoekmachineoptimalisatie (SEO) van de website.
 4. Snelheidsoptimalisatie door gecomprimeerde WebP-afbeeldingen: Om de laadtijd van de website te verkorten, gebruikt een expert gecomprimeerde WebP-afbeeldingen. Deze moderne beeldformaat biedt een hogere compressie zonder kwaliteitsverlies, wat resulteert in snellere laadtijden en een betere gebruikerservaring.
 5. Custom PHP en JS voor custom functionaliteiten om extra plugins te vermijden: Een Elementor-expert kan maatwerkfunctionaliteiten toevoegen met custom PHP en JavaScript. Hierdoor wordt het gebruik van extra plugins beperkt. Dit vermindert de kans op compatibiliteitsproblemen en houdt de website licht en snel.
 6. Gebruik van testomgeving: Voor een zorgeloze ontwikkeling en update van de website werkt een expert altijd in een testomgeving. Dit zorgt ervoor dat eventuele wijzigingen of nieuwe functies eerst grondig getest worden voordat ze live gaan. Hierdoor worden fouten en downtime voorkomen.
 7. Duidelijke structuur in desktopversie, waardoor ook mobiel en tablet eenvoudig responsief kunnen worden gemaakt: Een expert ontwerpt met een duidelijke en logische structuur in de desktopversie. Dit maakt het gemakkelijker om de website ook op mobiele apparaten en tablets responsief te maken. Dit zorgt voor een consistente gebruikerservaring op alle apparaten.
 8. Geen onnodige widgets: Een Elementor-expert gebruikt alleen de noodzakelijke widgets om de functionaliteit en prestaties van de website te optimaliseren. Onnodige widgets worden vermeden om de laadtijd te verbeteren en de website overzichtelijk te houden.

Rubrix, al 5 jaar Elementor expertise

Binnen Rubrix werken wij al zo’n 5 jaar met Elementor. We kennen deze pagebuilder dan ook door en door. In de afgelopen jaren hebben we ook andere pagebuilders getest zoals Breakdance, Divi, Oxygen en Bricks. Uiteindelijk kwamen we toch altijd weer bij Elementor terecht. De duidelijke gebruikersinterface voor zowel developer als klant geeft eigenlijk altijd de doorslag.

Elementor is de afgelopen jaar sterk ontwikkeld. Waar vroeger nog weleens geklaagd werd over te zware pagina’s door Elementor gebruik, is het nu met wat optimalisaties en een caching plugin goed mogelijk om een snelle website neer te zetten. Belangrijk hierin is om verstandig gebruik te maken van de Elementor widgets en containers. Ondertussen zijn bijna alle websites in ons portfolio gebouwd in Elementor. We hebben al heel wat ervaring opgebouwd.

Aan de slag met jouw linkbuilding

Klaar om de volgende stap te zetten op SEO gebied? Plan je kennismaking in en ontdek in 15 minuten welke kansen er voor jou liggen.

Rubrix Maurice Headshot

Projecten